TAMBÉ POTS VISITAR

dissabte, de juny 27, 2009

Els boscos de Catalunya mai havien estat....

Així encetava el Sr. Saura la inauguració de les reformes del Parc de bombers d'Igualada:

"Els boscos de Catalunya mai havien estat tant nets com ara".

L'oportunisme dels polítics acostuma a ser forçat i a destemps. La frase del Sr. Saura era políticament oportuna per la proximitat de les eleccions europees però inoportuna i desafortunada tècnicament parlant. Evidentment no hi haurà ningú que l'hi pugui empipar les orelles perquè els que coneixen la realitat són 4 gats....

Un dels maldecaps enormes dels bombers han estat els GIF (grans incendis forestals), aquests incendis acostumen a donar-se quan es donen unes determinades condicions tant meteorològiques com vegetacionals (Estat de la massa). Arran dels incendis del 94 o 98, es va poguer palpar la manca de preparació dels bombers en incendis forestals, fins al moment bombers preparats gairebé exclusivament per extingir incendis urbans quan la tipologia d'incendis urbans i forestals no té res a veure. No era culpa dels bombers, ens trobavem davant d'una situació nova, els GIF es donaven més que mai perquè els boscos havien canviat, haviem passat de les cremes prescrites de tot pagès a la crema que acabava incontrolada i esdevé un gran incendi.

Des d'aleshores ha plogut molt i la preparació dels bombers ha millorat sorprenentment. La formació específica en quant a incendis forestals i la creació d'un cos i especialistes en incendis ha estat clau. Els especialistes es recolzen en tot tipus de models que reprodueixen un incendi (severitat, direcció...) i inclús el preveuen, elements clau per estalviar recursos, pèrdues i mitjans. No obstant això, l'incendi és molt complexe (tant com complexes són les variables que influeixen en ell) i encara són necessaris estudis.

Hi ha hagut millores però el maldecap dels GIF continua. Un GIF pot arribar a ser inextingible en cas que les condicions no canviïn, per molta aigua, mitjans i diners que posem a la taula. Per entendre això, s'han donat situacions en que s'han vist bombers esperant en cadires mentre les condicions no canviaven, i en tot, la vegetació hi té molt a veure. La regla del 30 pot determinar un GIF (temperatures per damunt de 30ºC, vents superiors als 30 km/h i humitats per davall del 30%).

Canvis al bosc

Tradicionalment el bosc ha estat objecte d'explotació. La pressió intenssíssima que l'home practicava antigament al bosc ens oferia imatges, avui dia disponibles, d'autèntics deserts amb comptats arbres podats fins gairebé la última branca, fenòmens que es donaven per mirar de tenir així el máxim de llenya per cuinar (p. ex.). Els cultius a 1500 m. d'altitud, la ramaderia intensiva, la forta explotació forestal.... tot això ha quedat enrera i s'ha format un paisatge post-antròpic de vegetació, espècies oportunistes que han vist com la forta pressió que patien ha minvat.

El desequilibri d'edats i l'altíssima densitat en que es desenvolupen els arbres caracteritza molts boscos de Catalunya. Tot i això, no podem donar la culpa als avantpassat perquè per ells el bosc era un recurs imprescindible per poder viure, simplement els usos del bosc han canviat dràsticament. Vist l'estat dels boscos, tampoc entraré en el discurs de si el bosc necessita o no la nostra ajuda, valoreu-ho vosaltres mateixos. El bosc, sense l'home és evident que no la necessita, va sorgir sense l'home i ha continuat amb l'home.
El problema però, és que la ignició i el foc provocat és dóna, tot i ser delicte, tot i enviar continuament missatges a tothom, tot i ser socialment molt inacceptat, tot i que molts de nosaltres ens dediquem a "pitar" als cotxes que tiren burilles per la finestra.... i és sabut que amb boscos densos i piròfils el foc acostuma a ser catastròfic, per tant, el GIF avui dia es pot donar.


.... Mentrestant, el Saura, ignorant de tots aquests detalls, ocupat en afers polítics i preocupat pels diners que s'han destinat a la millora de boscos, s'aventura a dir que tot està solucionat. Per si no n'hi hagués prou, usa el concepte de "bosc net", concepte associat més a brutícia humana que no pas a vegetació. Tot bosc sense brutícia humana és bosc net, tant sols que unes condicions de massa (densitats, paisatge piròfils, combustible al terra, continuïtat de determinades masses....) són favorables o no a que es produeixi el gran incendi.

Saura, més que subvencions i diners perduts, putser caldria una bona política forestal per aconseguir alhora prevenció d'incendis, mercat forestal i continuïtat de la vida rural, ens sortirà a tots plegats menys car i serà més efectiu.

....zero, tothom marxa i la recuperació és molt lenta (10 anys després)...