TAMBÉ POTS VISITAR

divendres, de juny 20, 2008

Els calippos a l'horari i a l'antihorari

Encara que no ho sembli, no parlaré del canvi climàtic, deixem-ho pels físics o paleoclimatòlegs...
Ja fa uns mesos que em distrec visitant The Cryosphere Today, una pàgina molt interessant adaptada per gent com un servidor, sense massa fórmules de lleis físiques i millor amb poca lletra. La pàgina en qüestió mostra l'evolució de la quantitat de gel àrtic i antàrtic en els últims 30 anys.

El primer detall que hi ha a "The Cryosphere Today" és que et donen les dades separadament per cada continent, és a dir, que per una banda tens les dades de l'Àrtic i per l'altre, les de l'Antàrtida. Per altra banda, la característica més notable dels gràfics és que són altament oscilants i solen fer canvis molt sobtats tant en els gràfics de les anomalies com en els de l'extensió de gel es refereix.

Àrtic
Una de les raons de preocupació dels científics és que l'extensió de gel àrtic està patint un retrocés força seriós. En aquest sentit, és cert que l'extensió de gel tendeix a decaure de manera clara a partir del 2001, assolint a finals de 2007 un nivell record mínim de tant sols 3 mil·lions de km2, quan en realitat mai havia baixat dels 4 mil·lions de km2 (normalment està entre 4, 5 o 6 km2).
Poc temps després que s'assolís aquest record mínim, van començar a sortir notícies d'aquest caire, Los glaciares desapareceran antes de lo previsto. No obstant això i encara que costi de creure, només van ser necessaris uns 3 o 4 mesos perquè l'anomalia es recuperés fins als 0,4 mil·lions de km2 negatius, o sigui que gairebé es va assolir l'extensió normal per l'època. A més, la superfície punta de gel del mateix hivern va ser major que la dels últims 4 anys, amb més de 14 mil·lions de km2 de gel.
Dit això, la pregunta és, com ha pogut ser que després d'un mínim històric la recuperació fos tant ràpida?
Una de les raons per explicar que al desembre s'arribés a un mínim històric, tant en anomalia com en extensió es refereix, podria ser que probablement l'estiu del 2007 es va allargar massa i per tant es va retrassar l'època de recuperació de gel àrtic. El que no m'explico és la recuperació tant ràpida o, podria ser que l'hivern també s'allargués?

Gràfic d'anomalia en l'extensió del gel de l'Àrtic. Tendència negativa a partir del 2001. Mínim històric i sobtat al 2007, increïble recuperació a principis del 2008. Pot ser que s'activés algún mecanismes de regulació climàtic?


Antàrtida
Encara que no ho sembli, a l'Antàrtida les coses canvien completament i les dades són encara més curioses. Per començar, l'Antàrtida va registrar al 2007 una extensió màxima històrica de gel en almenys 30 anys de dades, superant per primera vegada els 16 mil·lions de km2. La tendència de l'antàrtida ha estat completament diferent a la del Àrtic ja que a partir del 2001, l'Antàrtida va iniciar una tendència positiva en quant a extensió de gel. L'escalada ha estat de tal manera que l'hi ha permès guanyar 1 mil·lió de km2 de gel en comparació amb el 2001.
El més sorprenent de tot plegat és l'anomalia, ja que si a l'Àrtic hi va haver una caiguda sobtada de 3 mil·lions de km2 al 2007 respecte la mitjana, a l'Antàrtida va passar tot el contrari al mateix any, ja que l'anomalia es disparava fins als 2 mil·lions de km2 positius respecte la mitjana.
Tot i aquestes dades, que es poden consultar a The Cryosphere Today, hi va haver un atac massiu dels mitjans de comunicació fent entendre tot el contrari amb articles com: Se acelera deshielo en la Antártida, notícia que també va sortir a "El pais" o a "El periódico" i a molts altres medis de comunicació com també de televisió. Notícia que, per cert, molts experts destacaven que era un fet local molt probablement degut a un canvi normal en la circulació oceànica.

Gràfic d'anomalia en l'extensió del gel de l'Antàrtida. Màxim històric al 2007, a diferencia del mínim històric de l'Àrtic.

Gràfic d'extensió de gel de l'Antàrtida. Màxim històric de 16 km2, a diferència del mínim històric a la mateixa època al Àrtic.


Artic + Antàrtida

Com a resultat de les molt diferents evolucions dels dos pols, el resultat global és 0.
0 és l'anomalia actual de l'extensió de gel mundial o sigui que la quantitat mundial de gel és la mateixa que la que marca la mitjana.

Evolució de la quantitat global de gel, s'observa un declivi als últims 5 anys i una recuperació a l'any 2008 amb una anomalia actual de 0 mil·lions de km2, o sigui, amb quantitats pròximes a la mitjana.


Com a conclusions pròpies;


·Destacar aquestes mitges veritats o fins i tot mentides que se'ns diuen sobre el tema a través dels mitjans de comunicació quan ningú és capaç encara d'explicar molts dels fenòmens dels canvis de corrent o la desconeixença que encara hi ha sobre els sistemes feed-back o reguladors en el clima.

·Sembla com si el pol sud i el nord estiguéssin directament relacionats i fins i tot tinguin la capacitat de compensar-se.

·La perillositat evident que manifesta el pol nord a l'assolir aquestes quantitats tant baixes de gel. Cal seguir l'evolució per observar si això és un fenòmen puntual o bé una perillosa tendència.

·Una curiositat que pot molt ben ser una al·lucinació: la casualitat d'aquesta sequera tant perllongada (als últims 5 anys) amb el descens del gel a l'àrtic i, en canvi, la coincidència de la recuperació del gel que he comentat abans amb la primavera plujosa que hem tingut....